Czy znamy owoce camu camu?

Czy znamy owoce camu camu?

Czy znamy owoce Camu Camu?  Myrciaria dubia zwana potocznie – Camu Camu, lub Cacari, jest krzewem rosnącym dziko na bagnistych terenach nad Amazonką.Osiąga wysokość do trzech metrów.Jego jasnoczerwone, niekiedy pomarańczowe, bardzo dorodne jagody przypominają trochę cytrynę, ale są od niej kwaśniejsze. Sprawia to ogromna zawartość witaminy C, której w owocach Camu Camu jest blisko 2,5 % jej całkowitej świeżej masy, co jest prawdziwym rekordem.

ZAWARTOŚĆ WIT C W OWOCACH CAMU CAMU

Jednak różni badacze podają różne dane. Według brazylijskich naukowców z The National Institute of Amazonian Research, w 100 g świeżych, dojrzałych owoców znajduje się 1150 mg witaminy C, a w niedojrzałych (zielonych) – 1230 mg.

Z kolei według badaczy z Korei Południowej i Bangladeszu, w 100 g dojrzałych owoców jest 2061 mg witaminy C, a w niedojrzałych, zielonych 1910 mg/100 g.

Ponadto owoce te zawierają sporo bioflawonoidów, które posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Działają one także przeciwzapalnie i moczopędnie. Właściwości antyoksydacyjne camu camu wzmacniane są przez obecność kwasu elagowego. Szczególna kombinacja i duża zawartość tych trzech związków – czyli witaminy C, bioflawonaidów oraz kwasu elagowego – sprawia, że działanie camu camu na organizm ludzki jest unikalne i silne.

ZASTOSOWANIE CAMU CAMU

Skutecznie chroni przed chorobami krążenia, infekcjami, reumatoidalnym zapaleniem stawów, stanami zapalnymi jelit, wspomaga wydalanie toksyn oraz łagodzi alergie. Zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Spowalnia procesy starzenia oraz wzmacnia układ odpornościowy. Pomaga zapobiegać niszczeniu chrząstki stawowej oraz wspomaga syntezę kolagenu. Na pewno spowalnia proces powstawania zmarszczek. Trwają również badania nad antynowotworowymi, właściwościami tej rośliny.

Camu Camu odznacza się niską kalorycznością, posiada niski indeks glikemiczny, dlatego szczególnie polecane jest dla cukrzyków, osób otyłych oraz sportowców. Tubylcy stosują je do leczenia infekcji oraz pielęgnacji skóry. Z powodu cierpkiego smaku, wyjątkowo owoce Camu Camu spożywane są w stanie surowym. Nie oznacza to, że nie robi się z nich przetworów. Wykorzystywane są do produkcji lodów, soków i deserów.  Ekstrakty z jej owoców sprzedawane są najczęściej w postaci kapsułek lub proszku przeznaczonego do rozpuszczania w wodzie oraz soku.

DOSTĘPNOŚĆ

W polskich sklepach jagody Camu Camu są dostępne w postaci:

  1. Sproszkowanego ekstraktu – cena waha się od 35 do nawet ponad 100 zł (cena zależy od ilości, tego, czy jest to produkt BIO, organiczny itp.). Można go mieszać z wodą. Zalecana porcja dzienna: 3 g dziennie (jedna płaska łyżka)
  2. Soku – za 500 ml soku trzeba zapłacić od 20 do 30 zł
  3. Tabletek – ceny wahają się od 25 do nawet 100 zł za opakowanie (zależy od ilości tabletek i zawartości w nich ekstraktu z owoców camu camu)
  4. Płynnej wit CDuoLife – cena 97 zł,  Camu Camu, ale w połączeniu z Acerolą, której jeden jej owoc zawiera tyle naturalnej witaminy C, co 3 kg cytryn  oraz Dziką różą, która zawiera 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy.

Czy znamy owoce camu camu?

dr Piotr Kardasz o wit C

„Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości czystej witaminy C, sięgającej ponad 700 mg w zalecanej dawce dziennej, suplement diety DuoLife VitaC jest produktem, który gwarantuje pełne zaspokojenie potrzeb organizmu. Niespotykana dotąd forma płynna naturalnej witaminy C umożliwia jej znacznie większą przyswajalność. Dzienna sugerowana porcja to gwarancja wzmocnienia układu immunologicznego. DuoLife VitaC jest niezastąpiona dla wszystkich, którzy chcą podnieść witalność swojego organizmu, odpowiednio stymulować układ odpornościowy oraz zapewnić sobie codzienną dawkę energii.”

Skład wit C – DuoLife: 

Czy znamy owoce camu camu?            Acerola

jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Jeden jej owoc zawiera tyle naturalnej witaminy C, co kilogram cytryn! Uznana jest również za silny antyoksydant, który nawilża i uelastycznia skórę oraz przeciwdziała jej starzeniu.

Czy znamy owoce camu camu?        Sok z owoców dzikiej róży

zawiera 30-40 razy więcej witaminy C niż słynące z tego cytrusy? Owoce dzikiej róży to niezastąpione źródło łatwo przyswajalnych witamin, kwasów organicznych, soli mineralnych i przeciwutleniaczy dzięki czemu wykazuje działanie wzmacniające cały organizm.

Czy znamy owoce camu camu?          Jagody Camu Camu

to prawdziwa skarbnica naturalnych witamin? Zawierają one minimum 2500 mg naturalnej witaminy C w 100 gramach, co stanowi niemal 2% ich własnej masy! Dodatkowo są bogate w przeciwutleniacze oraz kwas askorbinowy wzmacniające cały układ immunologiczny.

Składniki: BIO puree z owoców aceroli, sok z owoców aceroli, sok z owoców dzikiej róży, zagęszczony ekstrakt z owoców dzikiej róży 65 Brix, ekstrakt z owoców aceroli 50%, ekstrakt z jagód CamuCamu 20:1.

Sposób użycia:
25 ml do 50 ml raz dziennie przed posiłkiem. Przed użyciem każdorazowo wstrząsnąć.

Przechowywanie:
preparat przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć do 30 dni. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *