Co zawdzięczamy owocom aceroli?

Co zawdzięczamy owocom aceroli?

Co zawdzięczamy owocom Aceroli, niepozornym lśniąco czerwonym, bogatym w składniki odżywcze, dowiesz się czytając dalej. Malpighia glabra inaczej Acerola. W Polsce nazywana wiśnią z Barbados, to tak na prawdę niewielkie drzewo liściaste lub duży krzew ( do 6 m), stosunkowo odporny na suszę, jednak źle znoszący niską temperaturę. Liście Aceroli mają odcień ciemnej zieleni, a w pełni rozwinięte zyskują na swej powierzchni połysk. Często opadają w okresie długotrwałej suszy, lub z powodu niskich temperatur, jednakże szybko regenerują się podczas pory deszczowej.

Kwiaty składające się z pięciu płatków w kolorze różowym lub różowo-białym mają średnicę ok. 1-2 cm i wyrastają w skupiskach 2-5 sztuk z jednej łodygi, a każdy z nich posiada 10 żółtych pręcików. Acerola kwitnie zwykle bez przerwy, przez cały rok. Jednakże na terenach, gdzie występują pory roku, rozwija się zazwyczaj w cyklach związanych z opadami deszczu. Owoce są małe, czerwone, charakterystycznie trójdzielne, lekko spłaszczone, pestkowce o średnicy 1–3 cm. Mają soczysty miąższ i bardzo kwaśny smak.

Występowanie Aceroli

Rodzimym obszarem jej występowania jest południowa część Ameryki Północnej (Teksas, Meksyk), Ameryka Środkowa i północna część Ameryki Południowej. W 1917 roku rośliny aceroli trafiły oficjalnie do Ministerstwa Rolnictwa. W 1945 odkryto, że owoc Aceroli jest niezwykle bogaty w  naturalną lewoskrętną witaminę C. Spowodowało to założenie plantacji 400 drzewek, a dzięki nieustannemu rozwojowi do 1954 roku, istniało na samej wyspie już 30 tyś. drzewek w komercyjnej uprawie.

Mniejsze plantacje powstały na Jamajce, w Wenezueli, Gwatemali, Ghanie, Indiach, Filipinach i Australii, a nawet w Izraelu. Wiele sklepów z tzw. naturalną żywnością promowało w tamtym okresie witaminę C, pod różnymi postaciami owocu aceroli: proszku, kapsułek, soku, syropu.  Niestety do czasu, kiedy świat wkroczył w epokę wysokiego chemicznego przetwórstwa, zaczęto tworzyć ich tańsze substytuty, z dłuższym terminem przydatności, i acerola została zapomniana.

Na szczęście od pewnego czasu, owoce te wróciły do łask i w postaci naturalnej można je kupić  w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Owoce spożywa się na surowo, ale ich łatwość psucia się, zmusza także do wytwarzania z nich napojów, dżemów, soków i galaretek. 100 g owoców Aceroli zawiera 1400– 2500 mg witaminy C  w świeżej masie. To prawie 2 kg czarnej porzeczki czy 3,5 kg cytryny.  Więc, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy spożyć 4 gramy  Aceroli, a więc 2 owoce. Stąd ich wykorzystanie w przemyśle farmaceutycznym, do produkcji preparatów zawierających naturalną witaminę C i ich pochodnych.

Wartość odżywcza aceroli w 100 gramach wynosi:

  • Tłuszcz 0,3 g 
  • Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,1 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,1
  • Witamina C od 1400-2500 mg
  • Cholesterol 0 mg
  • Sód 7 mg
  • Potas 146 mg
  • Węglowodany 8 g
  • Błonnik 1,1 g
  • Białko 0,4 g
  • Witamina A 1000-9500 μg
  • Wapń 12 mg
  • Magnez 18 mg
  • Żelazo 0,2 mg

Kiedy mowa o roli i właściwościach Aceroli, warto wspomnieć o tym, iż może chronić nas przed przeziębieniami, dzięki wzmaganiu detoksykacji. Zatem spożywanie tego owocu, w okresie wzmożonych zachorowań, pomoże przetrwać taki okres bez cieknącego nosa. Ponadto, bierze udział w syntezie kolagenu, stąd też acerola może pozytywnie wpływać na stan skóry. Bierze także udział w wytwarzaniu hormonów i transmiterów, regulując w ten sposób pracę naszego organizmu. Nie bez znaczenia jest także wpływ na przeciwdziałanie procesom peroksydacji, które mają znaczenie w rozwoju chorób serca.

Zgromadzono dużą liczbę dowodów na to, że niedobory witaminy C, będą wiązały się z nasileniem zmian miażdżycowych. Dzięki temu, że  Wit C jest bardzo dobrym antyoksydantem, Acerola będzie chroniła przed chorobami spowodowanymi przez wolne rodniki – w tym nowotwory. Warto także wspomnieć o pośredniej roli witaminy C w przeciwdziałaniu anemii. Okazuje się, że składnik ten wpływa na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Łącząc produkty bogate w żelazo z acerolą możemy zwiększyć jego wchłanianie i skutecznie przeciwdziałać niedokrwistości, a także wspomagać chorych w walce z anemią.

Jakość produktów z Aceroli

Badania przygotowane w czasie największego boomu na ten owoc, wskazują na wysoką przyswajalność, ale tak powiedzieć możemy zawsze. Jednak ważnym argumentem będzie jakość. Tutaj zasada jest jasna –  jeśli nie masz dostępu do sprawdzonego suplementu, od zaufanego dystrybutora, to suplementacja może nie przynieść tyle korzyści. Dlatego wybrałam produkt DuoLife Vita C, jako w pełni naturalną wit C, o tak wysokim stężeniu, a co za tym idzie, skuteczności w procesie odbudowy i pobudzania układu odpornościowego. Gdzie badania nad jakością i skutecznością, prowadzone są na bieżąco.

Produkty zostały wielokrotnie przebadane, zarówno przez polskie jak i zagraniczne firmy, a ich jakość potwierdzają sportowcy wielu dziedzin, którzy między innymi,dzięki temu produktowi, osiągają  sukcesy w sporcie. Również dlatego, że Vita C – DuoLife, zawiera w swym składzie, aż trzy owoce o najwyższej zawartości witaminy C. Dzięki takiemu połączeniu, 100 % naturalnych produktów, w postaci płynnej, zamkniętych pod wysokim ciśnieniem, nie wymagających środków konserwujących, efekty jej zażywania odczuwamy w niedługim czasie.

100% Naturalna, kompletna witamina C

  • wspomaga odporność
  • podnosi energię
  • odmładza organizm
  • zaspokaja 100% dziennego
  • zapotrzebowania na witaminę C
  • pierwsza na rynku w pełni naturalna płynna witamina C

Składniki: BIO piuree z owoców aceroli, sok z owoców aceroli, sok z owoców dzikiej róży, zagęszczony ekstrakt z owoców dzikiej róży 65 Brix, ekstrakt z owoców aceroli 50%, ekstrakt z jagód CamuCamu 20:1

Sposób użycia:
25 ml do 50 ml raz dziennie przed posiłkiem. Przed użyciem każdorazowo wstrząsnąć.

Przechowywanie:
preparat przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć do 30 dni. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

One Reply to “Co zawdzięczamy owocom aceroli?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *