Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

Mimo, iż szparagi pojawiły się w  sklepach  jakiś czas temu, ja dopiero dziś rozpoczęłam sezon – zupą krem z zielonych szparagów. Podaje przepis dla tych , którzy lubią zupy krem..

SKŁADNIKI na 4 PORCJE

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki białego wina (niekoniecznie)
  • 2 szklanki rosołu lub bulionu
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść rukoli
  • świeże zioła:  posiekany  koperek w/g uznania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki smietany

WYKONANIE

  • Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), łodyżki pokroić na 2 cm kawałki.  Same główki odciąć i odłożyć na bok.
  • W garnku roztopić 2 łyżki masła lub oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pod koniec dodać straty czosnek.
  • Wlać wino (jeśli używamy) i odparować przez 1 – 2 minuty. Wlać bulion i gotować przez około 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty.
  • Zmiksować na gładki mus w blenderze lub garnku , którym sie gotowały, razem z obranym awokado, rukolą, śmietaną,świeżymi ziołami oraz oliwą z oliwek extra virgin.
  •  Można posypać zrumienionymi na patelni płatkami migdałów lub tartym parmezanem.

WITAMINY I WARTOŚCI ODŻYWCZE W SZPARAGACH

Dzięki badaniom naukowym udało się poznać skład chemiczny szparaga i jego dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Nie bez powodu przecież nasi przodkowie obdarzyli szparag gatunkową nazwą „lekarski”. Asparagus officinalis zawiera wiele wartości odżywczych np. witaminy z grupy B, odgrywające znaczącą rolę w metabolizmie cukrów, a także witaminy A, K, C i kwas foliowy. Zaś z minerałów: potas, fosfor, magnez, selen i żelazo.

Ponadto saponiny steroidowe, karotenoidy i flawonoidy, wykazujące właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Z licznych aminokwasów, obecnych w młodych pędach szparagów, najbardziej charakterystyczny jest kwas asparginowy.

Aspargina jest ważnym aminokwasem, biorącym udział w przekazywaniu bodźców w ośrodkowym układzie nerwowym, przyczynia się do poprawy koncentracji, ułatwia uczenie i zapamiętywanie. Polecana jest także osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie.

W badaniach na zwierzętach wykazano antykancerogenne działanie wyciągów otrzymanych ze szparagów. Ze względu na zawartość związków purynowych umiar w spożyciu tych warzyw powinny zachować osoby, które mają podniesiony poziom kwasu moczowego w organizmie.

U prawie połowy ludzkiej populacji, po zjedzeniu szparagów, może pojawić się nieprzyjemny zapach moczu, który pochodzi z metabolitów – pochodnych aminokwasów. Cecha ta ma podłoże genetyczne.  Wartości odżywcze szparagów są jednak na tyle duże, że warto przymknąć oko na tę niedogodność.

Jedząc szparagi poprawiamy pracę układu pokarmowego i oczyszczamy go. Zawarte w szparagach białko – glutation wspomaga pracę wątroby w usuwaniu toksyn. Szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu, szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne.

Nie powinny ich jeść osoby z dną moczanową i z kamieniami nerkowymi,  bo zawierają związki purynowe.

Ze względu na właściwości szparagów, można cieszyć się nimi przez okrągły rok. Po umyciu i wysuszeniu można szparagi zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli szparagi zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwilę odgotowane), można je przechowywać dziewięć miesięcy. Szparagi gotuje się bez rozmrażania tylko 2-3 minuty w posolonym wrzątku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *