Nie ufaj temu co słyszysz widzisz i czytasz.

Nie ufaj temu co słyszysz widzisz i czytasz.

Nie ufaj temu co słyszysz widzisz i czytasz tylko dociekaj, dociekaj, dociekaj.

Do napisania dzisiejszego  artykułu zainspirował mnie film  autorstwa Tomasza Rożka  na kanale – Nauka-to lubię, na temat „dlaczego nie warto kupować suplementów”.  Omawiany film.

O sobie pisze:  jestem fizykiem, ale od lat zajmuję się popularyzacją nauki. Piszę książki i publikuję artykuły w wielu gazetach. Kieruję działem naukowym w Gościu Niedzielnym.

Jeśli to co mówi jest nauką, to ja jestem zakonnicą. Nie mogłam przejść obojętnie obok takiego paszkwilu.

Twierdzi, że odsetek zażywania suplementów sięga 70 % w miastach i niemal wszyscy robią to niepotrzebnie. Suplementy nie pomagają, a mogą zaszkodzić a  nawet zabijać. Nie podaje prac na, których się opiera albo chociaż nazwisk lekarzy.

Dalej twierdzi – nie ma dowodów, że chronią przed chorobami serca, nowotworami, przeziębieniami i wszystkim co słyszymy w reklamach, nie przedłużają życia, nie chronią przed starzeniem, nie poprawiają pamięci , nie poprawiają libido……

Ciekawe dlaczego tak dobrze sprzedają się niebieskie pigułki?

Moja wiedza jest zdecydowanie  inna od wiedzy Pana Rożka, więc  postanowiłam wypunktować wybrane kłamstwa.

Film polubiło prawie 3000 osób, ile jeszcze w to uwierzyło  a nie kliknęło – lubię to, Bóg jeden raczy wiedzieć. Nasuwa się pytanie, jak duży odsetek społeczeństwa uwierzył w te „naukowe” kłamstwa, a w efekcie zaszkodzi sobie w sytuacji kryzysu zdrowotnego? W jednym się z nim zgadzam, to farmacja tworzy choroby pod leki, które straciły atest. Pod ten sam lek tworzy się inną chorobę, ale to  dotyczy leków a nie suplementów.

Omówię  pokrótce wybrane, błędne teorie:

  •  Jako przykład szkodliwości podaje Beta-karoten, który zwiększył ryzyko raka płuc u palaczy o 28 %.

Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że β-karoten w płucach wystawionych na działanie dymu papierosowego tworzy utlenione metabolity sprzyjające uszkodzeniom DNA. Oczywiście, to nie papierosy tylko beta-karoten. Istotnie takie prace istnieją, jednak nie mówią całej prawdy. Mianowicie tego, że używano  w tych badaniach sztucznie produkowanego beta-karotenu, a nie jego naturalnej formy, która zapobiega powstawaniu nowotworu!! W żadnym z tych badań nie użyto innej formy witaminy E, jak tylko  alfa tokoferolu – syntetycznej wersji składnika witaminy E.

Dlatego wartość tych badań jest zerowa. Istotne jest, aby  wiedzieć, że witamina E występuje w naturze w 8 naturalnych izoformach, które w ciągu ostatnich dziesięcioleci wykazywały różnorodne właściwości terapeutyczne. Między innymi przeciwutleniające, przeciwzapalne, neuroochronne, przeciwzakrzepowe i przeciwnowotworowe.  O  zdrowotnych właściwościach witaminy E,  przeczytasz w artykule. W ten sposób robi się ludziom wodę z mózgu.

  • Powołując się na badania twierdzi, że kwas foliowy zwiększa ryzyko raka piersi o 20 %.

Tutaj również się nie popisał. Pominął zupełnie fakt, że w tym przypadku istotną rolę odgrywa uszkodzony gen MTHFR. Jeśli pacjent ma mutacje tego genu, NIE WOLNO mu zażywać sztucznego kwasu foliowego, musi to być forma zmetylowana. Metylofolan jest niezwykłym składnikiem odżywczym, ale może powodować znaczące skutki uboczne. Ma to związek z metylacją, istniejącym stanem zapalnym i innymi mutacjami genetycznymi, które istnieją, ale  lekarz nie ma o nich pojęcia. Skutki uboczne możemy szybko wyciszyć podając niacynę – witaminę B3, liposomalną kurkumę, hydroksykobalaminę lub glutation. Ponadto jaki lekarz podaje przez 10 lat kwas foliowy i nie  robi badań genetycznych? To musiał być nieetyczny eksperyment medyczny,  albo takich badań nie ma. Autor podaje tylko ogólne hasła, zamiast nazwisk lekarzy lub konkretne badania.

Etyczny  naukowiec nie mógł by robić czegoś takiego, podczas gdy o witaminie B9 czyli kwasie foliowym mówi się, że: „jest potrzeb­na od stóp do głów” oraz, że „odpowiada za jakość naszej krwi“. Kiedy badano krew starszych ludzi, okazało się, że większość pensjonariuszy tzw. domu trzeciego wieku miała mniejszą lub więk­szą anemię. Ale po dalszych badaniach okazało się, że żelaza mieli dość, a anemię wywoływał niedobór kwasu foliowego. Zapomina się bowiem o tym, że nasza krew (krwinki) nie tylko potrzebuje żelaza, ale i witamin. Jeśli przyrównać krew do świetnie zgranej orkiestry, to pierwsze skrzypce gra żelazo, ale zaraz po nim najważniejszym instrumentem jest kwas foliowy.  Lekarze nieraz mogą zapisywać i 20 razy więcej kwasu foliowego, niż wynosi norma.  Tutaj przeczytasz cały artykuł.

  • Czy mamy niedobory powinien stwierdzić lekarz i to on powinien  zalecać odpowiednia dawkę suplementu.

Życzę powodzenia. 30 lat się leczę i żaden lekarz medycyny, nie wspomniał nawet o ich zbadaniu, a na moja prośbę powiedział, nie ma potrzeby.

  • Suplement wystarczy zgłosić.

Tu również mija się z prawdą, aby suplement był zatwierdzony, musi zawierać 38 % substancji czynnej ( suplementu). Więc nie możesz zarejestrować byle czego, jak twierdzi pan Tomasz Rożek. Choć w  pewnym stopniu ma rację, bo resztę 62 % mogą stanowić i często stanowią substancje szkodliwe dla zdrowia. Mogą to być – substancja zbrylająca, stabilizującą, wypełniającą, zagęszczająca, emulgująca oraz wszelkiej maści barwniki, pestycydy, GMO i wiele innych, wielokrotnie zakazane. To właśnie te dodatki stanowią problem i są zagrożeniem dla zdrowia i życia człowieka, a nie sam suplement.!!!

  •  Badania nie potwierdzają zbawiennego wpływu witamin i mikroelementów na organizm. Podważają istnienie jakichkolwiek zalet ich zażywania, potwierdzają że szkodzą łącznie z wywołaniem raka.

Są to zdecydowanie życzenia pana Rożka i jego brak wiedzy  w tym temacie. Witaminy i minerały są nam niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mówi o tym i kłania się nisko  biologia i fizjologia człowieka. Ja w szkole podstawowej uczyłam się o ich zbawiennych funkcjach. Mam w domu książki a także czytam prace medyczne. Publikuje o zbawiennym ich wpływie na nasz organizm, na swoim blogu, gdzie cytuję nazwiska lekarzy i ich twierdzenia. O roli minerałów przeczytasz tutaj a witamin tutaj.

Zacytuje w tym miejscu  Dr Joela  Wallacha – nominowanego do nagrody Nobla, którego niestety  nie otrzymał, bo skutecznie ludzi leczył.

„Jeśli Twój lekarz uważa, że dodatkowe zażywanie suplementów  nie jest Ci potrzebne, lub że znajdziesz je w codziennym pożywieniu, szybko zmień lekarza. Im szybciej tego dokonasz, tym większą masz szansę cieszyć się długim życiem w zdrowiu i kondycji.”

Mogłabym tak podważać  kolejne nieprawdziwe  twierdzenia Pana Tomasza, ale nie taki jest cel tego wpisu. Chciałam napisać o dodatkach zawartych w suplementach, które to są przyczyna zatruć, raka i innych chorób a nie sam suplement. Twierdzenie Pana Tomasza, jakoby suplement szkodził a nawet zabijał, może być prawdziwe, ale w odniesieniu do dodatków, stanowiących aż  60 % suplementu. Opiszę tylko część substancji szkodliwych występujących w suplementach.

Dodatki do suplementów to miedzy innymi:

  •   Fosforany wapnia (E341) – Sole wapniowe kwasu fosforowego – fosforan monowapniowy, fosforan diwapniowy, fosforan tri wapniowy.Substancja buforująca, maskująca, regulująca kwasowość, stabilizująca, wspomagająca działanie przeciwutleniaczy  –  dla organizmu NIEKORZYSTNE!
  •  Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana (E468), inna nazwa – Guma celulozowa usieciowana. Substancja wiążąca, nośnik – NIEKORZYSTNA.Zastosowanie: żywność: słodziki stołowe w postaci proszku i w tabletkach, suplementy w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek.U osób wrażliwych mogą wystąpić niepożądane objawy po nadmiernym spożyciu. Należą do nich: bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że powoduje nowotwory i guzy. Zakazana w Australii, Kanadzie, USA.
  • Dwutlenek tytanu (E171) – barwi na biało, zmętnia, nadaje błysk – ZALECANA OSTROŻNOŚĆ.
    Nie powoduje skutków ubocznych w ilości stosowanej do żywności. W kontakcie ze skórą może spowodować podrażnienia.Zastosowanie: Żywność: słodycze, guma do żucia, lukier, galaretki, dżemy, przyprawy, sproszkowane koncentraty napojów owocowych. Kosmetyki: talk do twarzy, puder do twarzy, kremy z filtrem. Czy to oznacza, ze puder możemy jeść?
  • Azorubina (E122) – inne nazwy: Karmoizyna, czerwień spożywcza 3 – barwi na czerwono. Barwnik syntetyczny- NALEŻY UNIKAĆ!
    Może nasilać objawy nietolerancji salicylanów oraz wywołać nadpobudliwość u dzieci. Dodatkowo jest czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać objawy astmy oraz wywoływać pokrzywkę, wysypkę i obrzęki. ZAKAZANA W JAPONII, KANADZIE, USA I WIELKIEJ BRYTANII.
  • Czerwień koszenilowa A (E124), inne nazwy: Pąs 4R, czerwień spożywcza 7, nowa kokcyna. Barwnik syntetyczny – barwi na czerwono – NALEŻY UNIKAĆ!  Zastosowanie: galaretki i ciasta w proszku, ciasta biszkoptowe, galaretki w proszku, marmolady oraz inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi. Zupy pomidorowe, płatki zbożowe, kasze, kiełbasa Chorizo. Pasty rybne i pasty ze skorupiaków, wstępnie obgotowane skorupiaki, ryby wędzone. Napoje bezalkoholowe, drink Americano, aromatyzowany napój wino pochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda) oraz aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino), przetwory z czarnej porzeczki.
     Występuje w tabletkach na kaszel, np. Tussidex. Kosmetyki: szminki, róże.  ZAKAZANY W USA I WIELKA BRYTANIA. Na opakowaniu produktu zawierającego czerwień koszenilową (E 124) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.Rozporządzenie PE i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. i Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. oraz Rozporządzenie Komisji (WE) nr 232/2012 z dnia 16 marca 2012r.
  • Żółcień chinolinowa (E104), inne nazwy: Żółcień spożywcza 13. Barwi na żółto – należy UNIKAĆ! Ponieważ może działać jako wyzwalacz histaminy, powodując objawy alergiczne, np. stany zapalne skóry. Badania wykazują, że może powodować nadpobudliwość u dzieci. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę. Ma działanie kancerogenne.Zastosowanie: Żywność: marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, lody, galaretki do ciast, cukierki, wstępnie obgotowane skorupiaki, napoje gazowane, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino). Kosmetyki: barwnik w tatuażach, szminki, środki do pielęgnacji włosów, pasty do zębów, mydła. Składnik otoczek leków, np. tabletek Bioprazol!. Zakazane w – Japonii, Kanadzie, USA i Wielkiej  Brytanii.
  • Glikole polietylenowe (PEG) (25322-68-3) – inne nazwy: Polyethylene glycols.
    Substancja wiążąca, rozpuszczająca – niezakazana. Skutki stosowania lub przedawkowania – podrażnienia skóry i oczu, toksyczne działanie na układ odpornościowy i nerki, może zawierać śladowe ilości ołowiu i arszeniku.
  •  Skrobia modyfikowana – hydroksypropyloskrobia –  Substancja zagęszczająca, stabilizująca i emulgująca. ZALECANA OSTROŻNOŚĆ.! Zastosowanie:  w przemyśle włókienniczym, tekstylnym, papierniczym i farmaceutycznym.
  • Tlenek żelaza – rdza – ZALECANA OSTROŻNOŚĆ!. Barwnik – barwi na brązowo, czerwono, pomarańczowo, żółto i  czarno.Zastosowanie:  Żywność: znakowanie melonów, granatów i owoców cytrusowych, warzyw; pasty mięsne, pasty z owoców morza, ciasta i desery w proszku.  Kosmetyki: puder do twarzy, cienie do powiek. Jak produkt, którego używa się w kosmetykach może być  w jedzeniu?
  • Monostearynian glicerolu (31566-31-1) – inne nazwy: Glyceryl stearate. Substancja  emulgująca, zmiękczająca – Niezakazana. Zastosowanie:  podkłady do twarzy, preparaty zmiękczające naskórek. Może mieć działanie uczulające, kontaktowe zapalenie skóry. Czy aby na pewno może być w jedzeniu?
  • Miedź (siarczan miedzi (II) –  nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu siarkowego i miedzi.Zastosowanie:  zwalczanie grzybów atakujących rośliny, konserwacja drewna, wykrywania wody w alkoholu itd.
  • Sorbitol (E420) – inne nazwy: Syrop sorbitolowy – NIEKORZYSTNY!
    Substancja – stabilizująca, utrzymująca wilgotność, wypełniająca, słodząca, nośnik.Związek syntetyczny – otrzymywany poprzez redukcję glukozy, uzyskiwanej głównie z syropu kukurydzianego.Skutki uboczne: Powinny go unikać kobiety ciężarne i karmiące, dzieci oraz osoby cierpiące na fenyloketonurię. Zbyt duże spożycie może wywołać bolesne skurcze jelit, wzdęcia i biegunkę. Może nasilać objawy zespołu jelita nadwrażliwego.
  •  Talk (E553b) – inne nazwy: Uwodniony krzemian magnezu. Substancja przeciw zbrylająca –  NIEBEZPIECZNA!Zastosowanie: Żywność: produkty zbożowe (w tym ryż), czekolada, lukier, kluski, sole, mieszanki przypraw. Po za żywnością: Stosowany to wyrobu materiałów ogniotrwałych, w budownictwie jako materiał drogowy.  Skutki stosowania: może powodować nowotwory (żołądka i jajników), guzy, kaszel, problemy z oddychaniem, wymioty, problemy żołądkowe.
  • Poliwinylopirolidon (E1201) – inne nazwy: PVP –  NALEŻY UNIKAĆ. Stabilizator – może wywoływać uszkodzenia płuc oraz nerek, alergie skórne, a także przyczyniać się do powstania guzów. Zastosowanie:  Żywność: piwo, suplementy diety, używany w produkcji wina i octu winnego. Składnik Wit D3 firmy Polski Lek.

Czy na podstawie powyższego, można powiedzieć, że film ten jest manipulacją? Oczywiście, ponieważ autor dobiera tylko te prace, które przedstawiają negatywne skutki zażywania suplementów, pomijając całkowicie prace o ich zbawiennym wpływie na organizm człowieka. Nie zagłębia się w szczegóły bardzo istotne do postawienia opinii. Takich fałszywych informacji w mas mediach i internecie jest bardzo dużo. Należy zauważyć, że medycyna jest zakłamana,  a jak widać w powyższym, prace i opracowania  medyczne pisane są na zamówienie. Żyjemy w trudnych czasach,  nie możemy już w nic wierzyć. Wszystko należy sprawdzać, aby nie wpaść w pułapkę zorganizowanej przestępczej machiny farmaceutycznej i nie tylko.

Stąd tytuł dzisiejszego artykułu – Nie wierz w to co słyszysz widzisz i czytasz – dociekaj, dociekaj, dociekaj.!!! Zaraz pewnie usłyszę, że nie masz czasu…. Trudno, to Twój wybór. Twoje zdrowie. Twoje życie.

Ciekawi mnie, ile osób przyzna się, że uwierzyło w te kłamstwa. Zapraszam do dyskusji.

2 Replies to “Nie ufaj temu co słyszysz widzisz i czytasz.”

  1. Cenny artykuł. Pan Rożek najwyraźniej woli twierdzić, że od suplementów które są skladnikiem pozywienia leprze są toksyny nie biorące udziału w biologi człowieka. Świat ma pelno takich naukowców ktorzy predzej bedą polecać szczepionki i chemioterapie niz naturalne substancje wystepujące i biorace udział biologicznych procesach żywych organizmów.

  2. Zgadzam się, ludzie za pieniądze zrobią wszystko, pozbawią innych życia i dalej będą spać spokojnie. Podobne podejście ma Minister Zdrowia i Główny Inspektor Sanitarny, ludzie , którzy odpowiadają za nasze zdrowie. Strach jest żyć w tym kraju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *